5ο Studium Generale

Το Studium Generale, η δημοφιλής σειρά ομιλιών που διοργανώνεται από τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) κάθε χειμώνα, γιορτάζει φέτος τα πέμπτα του γενέθλια.

Ενάλιοι θησαυροί στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα

Το Σάββατο 18 Μαρτίου με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται η τρίτη ομιλία του Studium Generale 2017 που διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS). Καλεσμένη ομιλήτρια είναι η Δρ. Αγγελική Σίμωσι, Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην Αθήνα και θέμα της ομιλίας “Ενάλιοι θησαυροί στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα”.

Η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι μόνο όσα βλέπουμε στη στεριά αλλά και όσα κρύβονται στα βάθη της θάλασσας. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου αποτέλεσαν πεδίο υποβρύχιων ερευνών και ανασκαφής επειδή ο βυθός τους αποτελεί ένα απέραντο Υποβρύχιο Μουσείο. Βυθισμένες πόλεις, αρχαία λιμάνια και ναυάγια αποτελούν τους ενάλιους θησαυρούς των νησιών της Δωδεκανήσου και μια μικρή αρχαιολογική συλλογή στην οδό Ιπποτών με τίτλο «Ενάλιοι αρχαιολογικοί θησαυροί της Δωδεκανήσου» παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών. Στόχος είναι η διεύρυνση της Συλλογής αυτής ώστε ο πλούσιος βυθός της Δωδεκανήσου να έρθει στην επιφάνεια για να τον θαυμάσει ο κόσμος.

Η Αγγελική Σίμωσι από το 2008 εκτελεί χρέη Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία είναι η μοναδική Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία σε όλη την Επικράτεια για την προστασία και ανάδειξη της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πατρίδας μας. Στα 40 χρόνια της έχει επιδείξει ένα σημαντικό ερευνητικό έργο. Στόχος της τα τελευταία χρόνια είναι η ίδρυση ενός Εθνικού Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και ίδρυση επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων (Υποβρύχια Μουσεία).

Σάββατο 18 Μαρτίου, ώρα 19:00 στη Νέα Πτέρυγα Νεστορίδειου Μελάθρου.

 

Τι είναι το Studium Generale
Το Studium Generale είναι μια πρωτοβουλία της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS). Αναφέρεται στο φαινόμενο κατά το οποίο, στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγιοι και επιστήμονες ταξίδευαν σ’ όλη την Ευρώπη διδάσκοντας και επικοινωνώντας με το κοινό και συνδέεται με τη φιλοσοφία της RICHeS να φέρει στη Ρόδο διακεκριμένους ομιλητές δημιουργώντας γέφυρες φιλίας και πολιτισμού και να αναπτύξει το πολιτιστικό κλίμα στην πόλη μας.

Το Studium Generale 2017 διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ) και με χορηγούς: AEGEAN AIR, BEST WESTERN PLAZA HOTEL, ΟΙΝΟΘΗΚΗ ΕΜΕRY, CALCEIS PENNATIS, K& Β TRAVEL AFANDOU, DATA SYSTEMS ΚΑΔΗΣ -ΠΡΕΣΒΥΡΗΣ, ΕLECTRA PALACE, ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑ, DODEKANISOS SEAWAYS-ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ, SEMIRAMIS CITY HOTEL.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου για την ευγενική παραχώρηση της Νέας Πτέρυγας του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, Ραδιόφωνο Λυχνάρι, www.rodosevents.gr Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Ρόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


rodosevents.gr 2006 - 2017 | ημερολόγιο εκδηλώσεων Ρόδου