20/08 – Μουσικές Κυριακές με τον Λαβύρινθο

Αυτή την Κυριακή στις 20 Αυγούστου, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος και ο Σωκράτης Σινόπουλος θα ξεκινήσουν ένα ακόμα ταξίδι στις Μουσικές του Κόσμου με δικές τους αλλά και παραδοσιακές συνθέσεις συνοδευόμενες από μοναδικούς αυτοσχεδιασμούς. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται στο Ιράν και το Αζερμπαιτζάν με τους Arslan Hazrati και Pedram Khavarzamini. Στον Προμαχώνα του Παλατιού στις 21:30, ακόμα μια “Μουσική Κυριακή” απο το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και το Δήμο Ρόδου –Δ.Ο.Π.Α.Ρ. περιμένει συνταξιδιώτες, Εσάς.

Ευγένιος Βούλγαρης ( γιαιλί τανμπούρ) και Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα)
Η μουσική ενασχόληση του Ευγένιου Βούλγαρη ξεκίνησε με σπουδές στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής (1985). Από το 1992 ασχολείται συστηματικά με την παραδοσιακή μουσική μαθητεύοντας αρχικά δίπλα στο Χρήστο Τσιαμούλη. Ως πολύ-οργανίστας ο ίδιος έχει επανειλημμένως συνεργαστεί σε συναυλίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό με συνθέτες όπως οι RossDaly, Χρήστος Τσιαμούλης, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του σπάνιου τουρκικού τοξωτού οργάνου γιαυλί τανμπούρ, όπως επίσης κι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος συνθέτης. Παράλληλα διδάσκει στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα ενώ είναι ευρέως αναγνωρισμένη φυσιογνωμία και στη μουσική εκπαίδευση.
Ο Σωκράτης Σινόπουλος είναι ένας δεξιοτέχνης του κεμεντσέ (λύρα της Πόλης). Πρόκειται για ένα από τους εξέχοντες μουσικούς της Ελλάδας ο οποίος έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς διαφορετικών καταβολών και παραδόσεων. Πρόσφατα ηχογράφησε ένα CD με την υψηλού κύρους δισκογραφική εταιρεία ECM δίνοντας έμφαση στις δικές του συνθέσεις και συνοδευόμενος από ένα κουαρτέτο δικής του έμπνευσης το οποίο φέρει το όνομα SokratisSinopoulosQuartet. Ο Σωκράτης Σινόπουλος κατέχει θέση επίκουρου καθηγητή εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Μαζί θα παρουσιάσουν δικές τους αλλά και παραδοσιακές συνθέσεις όπως επίσης και αυτοσχεδιασμούς.

Pedram Khavarzamini (τόμπακ) και ArslanHazrati (καμάντσα).
O Pedram Khavarzamini, ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του ξύλινου κυλικοειδούς – κρουστού Τόμπακ, γεννήθηκε το 1975 στην Τεχεράνη και ζει στο Τορόντο του Καναδά. Έμαθε να παίζει Τόμπακ κοντά στους εξαίρετους δασκάλους του οργάνου Kamyar Mohabbat και Bahman Rajabi. Μετά από πέντε χρόνια μελέτης, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε ντουέτο για Τομπακ, με τον Bahman Rajabi καθώς επίσης και να τον βοηθά στη συγγραφή του δευτέρου του βιβλίου (Μέθοδος για Τόμπακ). Το 1999, σε συνεργασία με τον Hamid Ghambary, έγραψε ένα βιβλίο πάνω σε μία συλλογή με έργα του Amir Nasser Eftetah, έναν από τους διασημότερους Δασκάλους Τόμπακ του Ιράν. Έχει παίξει σε συναυλίες στο Ιράν και στο εξωτερικό με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες. Ο Pedram έχει ένα μοναδικό τρόπο με τον οποίο παίζει Τόμπακ ο οποίος τον χαρακτηρίζει.
Ο Arslan Hazreti γεννήθηκε στο Tabriz του Ιράν το 1976. Ξεκίνησε να μαθαίνει Kamancha στα δεκατρία του χρόνια ενώ πήρε μαθήματα Μακάμ από τον Cavit Murtezaoğlu. Έχοντας ασχοληθεί ταυτόχρονα με τη μουσική παράδοση του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν, εντρύφησε έτσι στα τροπικά συστήματα των παραδόσεων και των δύο περιοχών.Από το 2004 διαμένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα μουσικά εγχειρήματα όπως το TheWayItIs, Virtuosi, μαζί με τον CavitMurtezaoğlu, OrientExpressions, StringandSkin. Έχει επίσης συνεργαστεί με διάσημους καλλιτεχνες όπως οι SusanDeyhim, AynurDoğan, RichardHorowitz, YurdalTokcan, VamikMemmedaliyev, YinonMuallem, ŞirinPancaroğlu, Feryal Öney. Από τα τελευταία του εγχειρήματα είναι τα Meşk-IKamançaandMeşk-iYay στα οποία παίζει ντουέτο με τους İmamyarHasanovandDeryaTürkan.

To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, τακτικά κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάρια και “master-classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσικής από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.

Φέτος για πρώτη φορά το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος με τα σεμινάρια του και τις συναυλίες τους, θα φιλοξενηθούν και στη Ρόδο φιλοδοξώντας να γίνουν ένας μόνιμος θεσμός στο νησί μας, πραγματοποιώντας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την υλοποίηση μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος που καταθέσαμε για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. (To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος και ο Ross Daly ήταν επιμελητές ενός μεγάλου project με την ονομασία Mitos).

Ο Λαβύρινθος βραβεύτηκε με το βραβείο του Ευρωπαίου πολίτη το 2012. Το βραβείο ξεκίνησε από την Βουλή το 2008 για την αναγνώριση εξαιρετικών επιτευγμάτων από Ευρωπαίους. Το βραβείο δόθηκε για δραστηριότητες που διευκολύνουν διασυνοριακή συνεργασία μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση και προωθούν καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και καλύτερη συνεργασία μεταξύ πολίτων και κρατών μελών.

Επίσης πολύ πρόσφατα (23 Μαΐου) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση υπό τον Υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη με θέμα τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος».

Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του Εργαστηρίου στην προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης νέων μουσικών, στην ανάδειξη των παγκόσμιων μουσικών ιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μουσικών παραδόσεων, καθώς και στη δημιουργία ενός ευρύτατου πολυεθνικού δικτύου ανταλλαγών μουσικής γνώσης, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων να ξεκινήσει ένας κύκλος επαφών με φορείς και σχετικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές της χώρας με στόχο τον σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής για την ενίσχυση του ρόλου του Πολιτισμού στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια των σεµιναρίων που διοργανώνονται , οι δάσκαλοι και οι µαθητές βρίσκονται συνεχώς σε µια παρέα. Εκτός από το χρόνο που διατίθεται σε συγκεκριµένα µαθήµατα, παίζουν µουσική µαζί, τρώνε µαζί, συζητούν θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, συγκρίνουν ιστορίες κτλ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσµα όχι µόνο την εκµάθηση τεχνικής και ρεπερτορίου, αλλά και την προσέγγιση αυτών των συχνά απρόσιτων παραδόσεων που εκπροσωπούν οι δάσκαλοι, σε ένα πολύ οικείο κλίµα και µε µια ιδιαίτερα προσωπική διάσταση.

Τα σεμινάρια στη Ρόδο θα γίνονται στον Προφήτη Ηλία όπου θα διαμένουν καθηγητές και μαθητές απολαμβάνοντας την ηρεμία και την δροσερή ενέργεια του βουνού, με στόχο της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει τις πρώην κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, σε ένα Διεθνές Μουσικό Κέντρο.

Οι µαθητές θα παρακολουθούν καθηµερινά δύο τρίωρα µαθήµατα τεχνικής στο όργανο, µουσική φρασεολογία και θεωρία της µουσικής. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να συµµετέχουν σε «µουσικές παρέες» µαζί µε το δάσκαλο και τους άλλους µαθητές, ενώ συχνά οι προχωρηµένοι λαµβάνουν µέρος στις καθιερωμένες συναυλίες – κλείσιμο σεμιναρίων, σε εξωτερικούς χώρους του τόπου που διεξάγονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *