Προγραμματισμός δράσεων ΔΙΟΔΟΥ (Οκτώβριος -Δεκέμβριος 2018)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος» προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις που απευθύνονται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και πολίτες στη Ρόδο, έχοντας επιλέξει τον εξής θεματικό άξονα για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19: «Χτίζοντας γέφυρες, μέσα μας και γύρω μας». Στόχος είναι να αναδειχθεί ο Άνθρωπος ως πολυφωνική οντότητα αλλά και η δημιουργία δικτύων στην Κοινότητα.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς πρόκειται να υλοποιηθούν: δράσεις σε μαθητές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς, σεμινάρια για ζευγάρια, σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, ομάδες ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους και έφηβους, σεμινάρια για το γενικό πληθυσμό, ομάδες εθελοντών, ανοιχτές εκδηλώσεις και εργαστήρια, κ.α.

Επιπλέον η επιστημονική ομάδα της «Διόδου» παραμένει ανοιχτή σε αιτήματα για συνεργασία από τις σχολικές κοινότητες αλλά και τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και δομές που δραστηριοποιούνται με στόχο την προαγωγή θετικών στάσεων ζωής και μια ποιοτική καθημερινότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο: 22410-77205, καθημερινά 8:00-15:00 με το mail: Diod187@otenet.gr ή να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα: www.kpdiodos.pblogs.gr

Προγράμματα /βραχείες παρεμβάσεις για μαθητές
Α΄βάθμια:
• Πρόγραμμα δύο συναντήσεων ή βραχείας μορφής (δίωρο), με τίτλο: «Θαλασσομαντέματα, Ομαδομαζέματα». Υλικό πρόληψης της «Διόδου», εγκεκριμένο από το ΙΕΠ.
• Πρόγραμμα (τριών συναντήσεων) σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, με θέμα: «Ο ψηφιακός μου εαυτός» με στόχο την διερεύνηση στάσεων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου και των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής.
• Βραχείες παρεμβάσεις (δίωρα), με θέμα: «Σκιτσοιστορίες – μαζί πιο δυνατοί», με στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, την ανάδειξη της ποικιλομορφίας γύρω μας μέσω της δημιουργικής έκφρασης.
Β΄βάθμια:
• Πρόγραμμα σε μαθητές Β΄βάθμιας με θέμα: «Εντοπίζοντας συνδέσεις, δημιουργώντας ιστορίες». Υλοποίηση τριών δίωρων συναντήσεων με στόχο την ανάπτυξη αποθεμάτων και εσωτερικών δυνάμεων σε εφήβους. (Οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα στο τέλος της χρονιάς να πάρουν μέρος στην έκθεση και διαγωνισμό φωτογραφίας).
• Βραχεία παρέμβαση σε μαθητές Β’ βάθμιας με θέμα: « Σκιτσοιστορίες – μαζί πιο δυνατοί»με στόχο την διερεύνηση στάσεων απέναντι στη διαφορετικότητα.
• Πρόγραμμα τριών συναντήσεων σε μαθητές Β΄βάθμιας με θέμα: «Προκαταλήψεις: Ποιος; Εγώ;», με στόχο τη διερεύνηση στάσεων απέναντι στη διαφορετικότητα.
• Πρόγραμμα (τριών συναντήσεων) σε μαθητές Β’ βάθμιας με θέμα: «Ο ψηφιακός μου εαυτός» με στόχο την διερεύνηση στάσεων απέναντι στη χρήση του διαδικτύου και των προκλήσεων της ψηφιακής εποχής.
• Θεατροπαιδαγωγικό δρώμενο σε συνεργασία με το Θέατρο στην Εκπαίδευση με θέμα: «Διαφυγές από κάθε εξάρτηση», διάρκειας τριών ωρών με θέμα την πρόληψη των εξαρτήσεων. *Όλες οι δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές υλοποιούνται κατόπιν αιτήματος από τη σχολική μονάδα.

Ομιλίες – σεμινάρια για γονείς
Α΄βάθμιας:
• 8/10: Ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Λειτουργική επικοινωνία: μια ασφαλής «αγκαλιά» στην οικογένεια.» Ώρα συνάντησης: 18.00-20.00, Τόπος συνάντησης: Κέντρο Πρόληψης ¨Δίοδος¨.
• 15/10: Ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Γονείς: Αρχιτέκτονες της καθημερινότητας της οικογένειας» Ώρα συνάντησης: 18.00-20.00, Τόπος συνάντησης: Κέντρο Πρόληψης ¨Δίοδος¨.
• 22/10: Ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Σπίτια: χώροι συνάντησης γενεών». Ώρα συνάντησης: 18.00-20.00. Τόπος συνάντησης: Κέντρο Πρόληψης ¨Δίοδος¨.
Β΄βάθμιας:
• 29/10: Ομιλία – συζήτηση με θέμα: «Συνάντηση γενεών με αφορμή την εφηβεία». Ώρα συνάντησης: 18.00-20.00. Τόπος συνάντησης: Κέντρο Πρόληψης ¨Δίοδος¨.

Νέων Φοιτητών:
• Σεμινάριο για γονείς νέων ενηλίκων με τίτλο: «Γονέας φοιτητή: Και τώρα, τι; Ανακαλύπτοντας το νέο μου ρόλο.» Ημερομηνίες υλοποίησης: 22/11, 6/12, 20/12. Ώρες συνάντησης: 10.00 πμ-12.00 πμ

Προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς
Α΄βάθμιας:
• Πρόγραμμα με θέμα: «Εργαλεία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σε ομάδες». «Το ημερολόγιο ενός εκπαιδευτικού». Ημερομηνίες υλοποίησης: 3/11, 10/11 και 17/11 και ώρα: 17.30-19.30
Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας:
• 19/10: Βιωματικό εργαστήριο σε εκπαιδευτικούς για την αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους ως εργαλείο εκπαίδευσης. Τόπος υλοποίησης: Αίθουσα Ροδίνι.
Β΄βάθμιας:
• Πρόγραμμα τριών συναντήσεων για εκπαιδευτικούς Β΄βάθμιας με θέμα: «Εντοπίζοντας συνδέσεις, δημιουργώντας ιστορίες», με στόχο την ανάπτυξη αποθεμάτων και εσωτερικών δυνάμεων. Ημερομηνίες υλοποίησης 3/12,10/12,17/12 και ώρα 17.30-19.30

Προγράμματα βιωματικά σεμινάρια και εργαστήρια για το γενικό πληθυσμό.

Σεμινάρια
• Βιωματικό σεμινάριο με θέμα:«Eκτός τόπου, εντός χρόνου: Συνδέω τόπους…συνθέτω σχέσεις». Ημερομηνίες συνάντησης: 11/10, 18/10, 25/10, 1/11 και 8/11 και ώρες: 18.30-20.30.
• Βιωματικό σεμινάριο με θέμα:“Χτίζοντας γέφυρες…μέσα μας και γύρω μας μέσω τέχνης”. Ημερομηνίες συνάντησης 6/11, 13/11 και 20/11 και ώρες: 18.30- 20.30. * Τα παραπάνω απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες που δουλεύουν με ομάδες, αλλά και σε καθένα που επιθυμεί να προσεγγίσει ¨αλλιώς¨ την ποικιλομορφία.
Εργαστήρια
• 20/10: (πρωί) Bιωματικό εργαστήριο που αξιοποιεί τις ταινίες μικρού μήκους στο γενικό πληθυσμό με θέμα τις «Διαγενεακές σχέσεις». Τόπος συνάντησης (Αίθουσα ¨Ροδίνι¨).

Άλλες δράσεις
• 18/10-19/10: Προβολές ταινιών μικρού μήκους σε μαθητές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας (πρωινές ώρες) με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων ( 1η Οκτωβρίου) με θέμα: «Διαγενεακές σχέσεις»
• 8/10: Έναρξη προγραμμάτων – ανοιχτή εκδήλωση- μουσική συνάντηση στον κήπο της Διόδου με τίτλο: “Χτίζοντας γέφυρες…μέσα μας και γύρω μας”. Ώρα συνάντησης: 18.30- 20.30.
• 26/10- 9/11- 23/11. Πρόγραμμα 3 συναντήσεων με θέμα: «Oι συναντήσεις μας: ζωντανές γέφυρες στην κοινότητα». (Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους που συμμετείχαν σε παλιότερες δράσεις του Κέντρου).
• Ημερίδα με θέμα: «Χτίζοντας γέφυρες…μέσα μας και γύρω μας», Νοέμβριος 2018.
• Παρουσίαση βιβλίου:«Μια μικρή άγνωστη λύπη», του Ηλία Γκότση, Κοινωνιολόγου, ψυχοθεραπευτή- Υπεύθυνου Κέντρου εκπαίδευσης και εποπτείας ΟΚΑΝΑ.
• 18-19/10: Έκθεση φωτογραφίας μαθητών Β΄βάθμιας με θέμα: «Το δέντρο είχε τη δική του ιστορία», Τόπος συνάντησης (Αίθουσα ¨Ροδίνι¨).

Η επιστημονική ομάδα της «Διόδου παραμένει ανοιχτή σε αιτήματα για συνεργασία από τις σχολικές κοινότητες, τους τοπικούς φορείς και συλλόγους αλλά και τους επαγγελματίες σε σχετικές δομές

. Όλα τα προγράμματα παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Καλή εκπαιδευτική χρονιά! Πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 22410-77205 E-mail: Diod187@otenet.gr Δ/νση Διαδικτύου: www.kpdiodos.pblogs.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *